x Ta strona wykorzystuje pliki cookies m.in. do celów statystycznych. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, wyłącz obsługę cookies w ustawieniach przeglądarki.
Nasza kuchnia
Nasza kuchnia
Prowadzimy żywienie zbiorowe zgodnie z aktualnie obowiązującym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016, poz. 1154). Bezpośredni nadzór pełni Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Olsztynie, która niejednokrotnie wyróżniała nasze różnorodne jadłospisy pod względem jakościowym.

Przedszkole Tempoo dysponuje zapleczem kuchennym pozwalającym na samodzielne przygotowywanie śniadań i podwieczorków, natomiast dwudaniowy obiad codziennie jest dowożony przez firmę cateringową z długoletnim doświadczeniem w zbiorowym żywieniu dzieci i młodzieży Mniam Mniam.

W naszej codziennie diecie:
  • pijemy wodę, a do śniadania gorzką herbatę
  • codziennie jemy zupę mleczną
  • używamy miodu, ksylitolu, syropu ryżowego lub z agawy - biały cukier jest nam obcy
  • jemy kasze, płatki, ryże i makarony w różnej postaci, np. gryka ekspandowana, płatki z amarantusa, komosa ryżowa, kaszka lniano-owsiana, makaron sojowy, zacierka z mąki jaglanej i inne
  • pijemy koktajle owocowe na bazie maślanki
  • pijemy świeżo wyciskane soki owocowo-warzywne
  • jemy chipsy jabłkowe, marchewkowe i z buraka
  • jemy samodzielnie robione hummusy, pasty rybne, pasztety warzywne
 
Każde dziecko z nietolerancją pokarmową jest traktowane indywidualnie. Zamiast nabiału pochodzenia zwierzęcego używamy wówczas do przygotowywania posiłków mleka gryczanego, orkiszowego, ryżowego, owsianego, jak również serków sojowych, typu tofu, paprykarzy warzywnych, masełek oliwkowych. Przy nietolerancji na jajko kurze używamy jaj przepiórczych. W diecie bezglutenowej wszystkie produkty zawierające gluten zastępowane są surowcami i półproduktami bezglutenowymi.
 
Nasza dieta w głównej mierze opiera się na produktach pochodzenia ekologicznego, od przypraw począwszy, poprzez kasze, makarony, mleka roślinne, a na mąkach skończywszy. Jadłospis jest zróżnicowany, bogaty w produkty zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego, smaczny i przygotowywany z sercem.
 
Poprzez realizację zajęć z Kuchcikowa, gdzie już od lat realizujemy program "Kuchnie Świata" dzieci poznają kuchnie i kulturę innych krajów: uczą się zwyczajów, poznają kuchnię, uczą się gotować używając półproduktów i przypraw z danego kraju.
 
Najczęściej zaopatrujemy się w sklepach ze zdrową żywnością.
 

10-686 Olsztyn
ul. Boenigka 40a
ul. Burskiego 4/1


inspektor danych osobowych:
iod@tempoo.olsztyn.pl
tel. 797 748 499
tel. 602 665 243
Strona główna O nas Kadra Galeria Dla rodziców Aktualności Fiku Miku Kontakt